Bu yıl 30. yılını kutlayan Tekfen Filarmoni, sonbahar konserlerinin yeni durağı Ankara’da klasik müzik severlerle buluşmaya hazırlanıyor. Şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni, dünyanın en sevilen keman sanatçılarından Roby Lakatos ve günümüzün önde gelen kanun virtüözlerinden Göksel Baktagir ile birlikte 6 Ekim’de Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında CSO Ada Ana Salonu’nda sahna alacak.

  

Ülkemizin saygın müzik kurumlarından Tekfen Filarmoni, kuruluşunun 30. yılında klasik müzik severlere hafızalara kazınacak bir konsere hazırlanıyor. Daimî şef ve sanat direktörü Aziz Shokhakimov yönetiminde 6 Ekim Perşembe günü Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında CSO Ada Ankara’da konser verecek orkestra, dünya çapında büyük beğeniyle takip edilen ünlü Macar keman virtüözü Roby Lakatos ve Grubu’na eşlik edecek. Konserin bir diğer konuk sanatçısı ise, Tekfen Filarmoni ile uzun yıllar iş birliği yapan kanun ustası Göksel Baktagir. Yüksek tempolu programda seyirciler, Türk müziği enstrümanı kanun ile Macarların geleneksel çalgısı cimbalomun doğaçlama atışmasına tanıklık edecek.

“Çingene Kemancıların Kralı”nın Torunu

Dünyanın yaşayan en usta keman sanatçılarından biri olan Roby Lakatos, benzersiz sanatçı kişiliğiyle Çingene kemancı, şeytanın kemancısı, klasik virtüöz, caz doğaçlama sanatçısı, besteci ve aranjör olarak tanınıyor. Lakatos’un bilinen bir diğer özelliği ise “Çingene Kemancıların Kralı” János Bihari’nin yedinci kuşaktan torunu olması. Bihari, zamanında, Ludwig van Beethoven’ın takdirini kazanmış, Johannes Brahms’ı, bestecinin Macar Dansları adlı eserine ilham kaynağı olan ezgilerle tanıştırmış ve Franz Liszt’in hakkında “Sihirli kemanından süzülen ahenkli notalar, büyülenmiş kulaklarımıza adeta bal çalıyor,” diyerek söz ettiği bir kişiydi. 1965 yılında dünyaya gelen Lakatos, devraldığı mirasa sahip çıkarak klasik müzik eserlerini, caz parçalarını ve anavatanı Macaristan’ın halk şarkılarını ustalıkla icra eden çok yönlü müzisyen kimliği ile ailesinin yeteneğini ve başarısını günümüze taşıyor. 

 

Doğduğu andan itibaren müzik geleneğiyle tanışan Roby Lakatos, henüz dokuz yaşındayken bir Roman orkestrasında birinci kemancı olarak çalmaya başladı. Eğitimini Budapeşte’nin Béla Bartók Konservatuvarı’nda tamamlayan Lakatos, 19 yaşında katıldığı bir yarışmada keman dalında birincilik ödülü kazandı. Elde ettiği bu başarının ardından Belçika’ya yerleşen Lakatos, Brüksel’de artık kendi adıyla özdeşleşen Les Ateliers de la Grande Ile adlı kulüpte, keman topluluğu ile sahne almaya başladı. Burada yıldızı hızla parlayan Lakatos, günümüzde dünyanın dört bir yanında önemli festivallerde ve en prestijli konser salonlarında sahne alıyor.

Konserin konuk sanatçısı ise beste çalışmalarına henüz konservatuvar yıllarında başlayan, sözlü ve enstrümantal olarak 400 kadar eseri bulunan kanun virtüözü Göksel Baktagir. Eserlerinin birçoğu TRT repertuvarına alınmış olan Baktagir, alanında birçok ödülün de sahibi. Henüz 23 yaşındayken 1990 yılında TRT tarafından düzenlenen yarışmada “Sazım” adlı Zâvil saz semaisi ise ödül kazanan sanatçının “Doğu Rüzgârı” albümü ise 2000 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından ödüllendirildi. Baktagir, 2004 yılında Avrupa Birliği Vakfı’ndan Yılın Müzik Ödülü’ne, 2013’te Itrî Müzik ödüllerinde Yılın Bestekârı Ödülü’ne, 2017'de ise müzik alanında T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü. 

 

11 eserin yorumlanacağı renkli bir program

Lakatos’un büyük büyük dedesi János Bihari’ye hayranlığıyla bilinen Beethoven’ın Op. 92 La Majör 7. Senfonisi ile başlayacak olan konser, Roby Lakatos ve Ensemble’ın coşkulu eserlerine sahne olacak.  

 

Klasik müzik, caz ve çingene müziğini kendine hayran bırakan tekniği ve özgün üslubuyla yorumlayan Lakatos’un geniş repertuvarından en güzel örnekleri icra edeceği gecede 11 farklı eser yorumlanacak. Klasiklerden Rimsky Korsakov’un “Yaban Arısının Uçuşu”, tangonun ustası Astor Piazzola’dan “Chiquilín de Bachín”, film müziği bestecisi Vladimir Cosma’nın “Siyah Ayakkabılı Sarışın” ve Victorio Monti’nin dünyaca ünlü “Csárdás” adlı eseri, bu renkli programda ses bulacak sadece birkaç örnek.

 

Göksel Baktagir’in konuk sanatçı olarak katılacağı konserde, kendi bestelerinden olan “Gül Valsi”, “Kelebek” ve “Doğu Rüzgarı’ndan Göçmen Kuşlar”, usta icracıların doğaçlama performansları ile icra edecekleri eserler olacak.

 

Tekfen Filarmoni’nin 6 Ekim’de CSO Ada Ankara’da saat 20.00’da sahnelenecek konserin biletleri biletinial.com’da satışa sunuldu.