HABER: Cansel YILDIZ

Öz Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Devlet SERT Toplu iş sözleşmeleriyle ilgili soruya, 

Toplu sözleşme süreçleri hem Sağlık Bakanlığı, hem aile bakanlığı hem de üniversite hastanelerinde hala süreç devam ediyor. Sağlık Bakanlığında bitirmiştik. Toplu sözleşmemizi aile sosyalde 1 tıkanma noktasına geldik. Yaklaşık 173 gündür toplu sözleşmesi müzakereleri sonuçlanmamıştı. Son itibariyle Bakanlarıımızla  görüşmelerimiz neticesinde. şu anda toplu sözleşme süreçlerini bağlamış olduk ve 3 yıllık yapmış olduk. Burada yeni bir  hak elde ettik. Gce zammıyla alakalı kamu çerçevede olmayan süreyi buraya dahil ettik. Meslek birimleriyle ilgili refakat izinleri ile ilgili.Diğer sosyal konularda önemli artışlar getirilerek aile bakanlığındaki toplu sözleşmemizde bağlamış olduk. 

DİJİTAL DÖNEMDE DİJİTAL GREV

İlk grev uygulama kararımızı da aile Bakanlığımıza bağlı saray engelsiz yaşamda ilanı bizati ben astım. Türkiye genelinde grev yapacağımızı duyurusunu yaptık. Bütün 81 vilayetimizde uygulama yazılarını gönderdik. o akşam bir Twitter etkinliği de başlatmış olduk. Belki önümüzdeki süreçlerde artık o grev uygulamaları iş yerlerine gidip işte grev şeyleri de olmayacak. Burada dijital bir ortamda biz aslında grev uygulamasını da başlatmış olduk.

“YAPARAK İNŞALLAH BUNU DA TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE ATMIŞ OLACAĞIZ”

Zorunlu emeklilik sorusuna cevap veren SERT; “696 sayılı kanun hükmündeki kararname ile kadroya geçirilen taşeron sisteminden kadroya geçirilen arkadaşlarımızın o geçiş döneminde mevcut hakları ıle birlikte kadroya geçişleri sağlandı. Ama orada arkadaşlarımızın emekliliği geldiğinde direkt emekli olunabilecek,  tayin becayiş hakları yoktu. Görevde yükselme hakkı yoktu.  Bütün bakanlıklardaki taşeron sisteminde çalışan yaklaşık 850 bin Kişinin hem yerel yönetimlerde hem kamudaki arkadaşlarımızın böyle bir haklarının olmadığı ama o süreç içerisinde de  biran önce arkadaşlarımızla kadroya geçirilsin diye bir çalışma yapıldı. herkes kadroya geçirilmiş oldu.

Geçen yıl düzenlediğimiz Çalıştay kapsamında zorunlu emeklilik, Tayin becayiş, görevde yükselme ev tipi çalışmalar vardı.  Bu sene  bu maddeleri tek bir madde halinde çalıştığı düzenledik. Ben inanıyorum ki Sayın Cumhurbaşkanımız ve ilgili bakanlıklarımız bu çalışmayı yaparak inşallah bunu da tarihin çöplüğüne atmış oluyoruz” dedi.

“TÜRKİYE NE KADAR GÜÇLÜ OLURSA ÇALIŞANLAR O KADAR GÜÇLÜ OLUYOR”

Öz Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Devlet SERT, NALCI’nın  “Asgari ücretle alakalı beklentiniz nedir?” Sorusunu, “Şu anda gerek dünyada gerekse Türkiye'de ciddi manada ekonomik anlamda sıkıntılar yaşanıyor ya da enflasyonun artması, alım gücünün azalması konularında çalışanlarımızın ciddi manada sorunlar zaten var. Görüşmeler yapıldı, beklentiler söylendi, inşallah bu asgari ücrete belirli artışları geliyor. Türkiye ne kadar güçlü olursa çalışanlar o kadar güçlü oluyor. Türkiye ne kadar zayıf olursa çalışanların alım gücü de o kadar zayıf oluyor” İfadeleriyle yanıtladı.

“NEREDE BİR MAZLUM, NEREDE BİR İHTİYAÇLI, NEREDE BİR ALACAKLI  VARSA BİZDE HAKKI VARDIR”

Son olarak hayata geçirilecek olan sosyal faaliyetlerinden bahseden SERT, “Şimdi yeni bir şey daha yapıyoruz. Buradan da çağrı yapmak isterim, bütün üyelerimize…

Bir paket sigara parası 30 TL. Bir paket sigara parasını infak edecek  şu anda ilkokul, ortaokul, Gazze'de yapıyoruz. Protokolümüzü, anlaşmamızı yaptık. Ben bütün ülkelerinden buraya bir paket sigara parası bağış yapmalarını istiyorum. “Nerede bir mazlum, nerede bir ihtiyaçlı, nerede bir alacaklı  varsa bizde hakkı vardır” anlayışıyla bunu da yapmamız gerektiğine inanıyorum. Bu tip sosyal faaliyetlerimiz, kültürel faaliyetlerimizi inşallah ilerleyen süreçlerde daha da çoğaltarak yapacağız” dedi.