Ankara Pastacılar Tatlıcılar ve Şekerciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Kahveci, alışverişlerin hız kazanmaya başladığı bayram haftalarında artan merdiven altı tabir edilen üretimlere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak,  "Özellikle yaklaşan bayram haftalarında  ortaya çıkan ve çarşı, pazar ve sokaklarda, mahalle aralarında tezgah açarak merdiven altı üretim olan sağlıksız baklava, şekerleme gibi gıdaları satışa sunanlardan alışveriş yapılmamalıdır. İçeriği belli olmayan ve fiyatı  normalin çok altında satılan tatlılar alınmamalıdır.  Sağlıksız koşullarda üretilen tatlılar hastalığa davetiye çıkarıyor. Kontrol edilemeyen bir hammadde maliyet artışının yaşandığı bir dönemde kaliteli bir baklava da en az 45 TL'den başlar ve çeşitlerinin kilogram fiyatı  70-90  TL'ye kadar çıkabilir. Hatta içeriği ceviz, fıstık ve tereyağından zengin ve marka firmaların baklava ürünlerinin kilogram fiyatı 100 TL'yi de aşabilir. Hayatta bitmeyen servet itibardır. Bu nedenle güven kazanmış, devamlı alışveriş yapılan, mahalledeki bilindik esnaftan gönül rahatlığıyla alışveriş edilmesini tavsiye ediyoruz. Böylelikle devlete karşı tüm yükümlülüklerini yerine getiren Oda kayıtlı esnaf ve sanatkarın da haksız rekabetten zarar görmesi engellenmiş olur. Zaten bir salgınla mücadele içerisindeyiz. Bizim işyerlerimizde hijyen kurallarına riayet ederek hareket ediyoruz. İçeriğinde ne olduğu, nerede hangi şartlarda üretildiği belli olmayan ürünler tercih edilmemelidir. Özellik bu dönemlerde denetimler artırılmalı ve vatandaş olarak bizler de çok dikkat etmeliyiz." dedi.

Bayram tatilinin uzun olmasından dolayı Ankara'da baklava satışlarının çok fazla olmayacağını belirten Kahveci, "2020 mart ayından bugüne ülke olarak pandeminin olumsuz etkilerinden oldukça etkilendik. Pandemi sürecinde bu dördüncü bayramımız olacak. Önceki bayramlar pandemi kısıtlamaları nedeniyle evlerde geçmişti. Temizlik, maske ve mesafe kurallarına uymak kaydıyla, kısıtlama ve tedbirlere 1 Temmuz itibarıyla son verildi. Bu nedenle bu Kurban Bayramı'nda Ankara boşaldı diyebiliriz. Pandeminin etkileri ve Ankara'nın yazlık bölgelere akını baklavaya talebi düşürdü. Yine de kutu kutu kg olarak satışlar olacaktır. Turizm bölgelerinde mutlaka  hareketlilik yaşanacaktır ama Ankara'da kalanlar için de pandemi nedeniyle sadece aile içinde bayramlaşma olacaktır.  Şu an yoğun bir hareketlilik olduğunu ve olacağını söyleyemeyiz.  Pandemi öncesi bayramlarda arife gününe kadar tepsilerle sipariş verilen baklavaya bu yıl öyle talep yok."  ifadelerini kullandı.

 

Oda Başkanı Kahveci, "Mübarek Kurban Bayramımız, esnaf ve sanatkarlarımıza Türk Milletine, İslam alemine hayırlı uğurlu olsun. Kazasız belasız bayramlar olsun. Esnafımıza bol kazançlar diliyorum. İnşallah bu salgını atlatır, bir an evvel normal yaşantımıza döneriz." diyerek sözlerini tamamladı.