memduhyagmur @ gmail.com

İKSAD Grubu gezi programı çerçevesinde on bir akademisyen arkadaş ile üç günlük Malatya programımız dolu dolu geçerken, gördüklerimiz de bizleri doğrudan bir şehrin nasıl kalkındığını ve ata mirasına nasıl sahip çıkıldığını gösterdi.

İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü ile birlikte kongreler hazırlayan başta Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi hocaları Prof. Dr. Mustafa TALAS olmak üzere, Doç. Dr. Lokman ZOR ve Öğr. Gör. Memduh YAĞMUR, Erciyes Üniversitesi ‘nden Türk Ocağı Kayseri Şube Başkanı Prof. Dr. Mustafa ÜNAL, Prof.Dr. Atabey KILIÇ, Prof Dr. Kasım KARAMAN, Prof. Dr. Fatih DUMAN ve Doç. Dr. İlkay ŞAHİN, Adıyaman Üniversitesi ‘nden Doç. Dr. Bekir Kocadaş, İKSAD Başkanı Dr. Mustafa Latif EMEK ve İKSAD Kongreler Baş Koordinatörü Atabek  MOVLYANOV’dan oluşan grubumuz 2-5 Eylül tarihlerinde Malatya’da gezi ve incelemelerde bulunduk.

Malatya Programını Prof. Dr. Mustafa TALAS ve gazeteci Rifat GÖKÇE birlikte hazırlamıştı. Umduğumuzdan çok güzel bir program oldu. Hatta vip gezi programı oldu diyebilirim. Malatya da ilk durak Büyükşehir Belediyesi oldu. Başkan Sayın Selahattin GÜRKAN ile çok güzel bir sohbet ortamı oldu ve hazırlanan yöresel yemekleri birlikte tatmak güzeldi. Vizyon sahibi, iş yapan ve şehir için çalışan Atatürkçü bir başkan Malatya için bir şans ve bu şansı da bütün Malatyalıların iyi değerlendirmesi gerekir.

Sonrasında Yeşilyurt Belediyesi Gedik Tesislerini gezdik. Oradaki Cezaevi Müzesi ve Türkmen Otağı çok güzel dizayn edilmiş idi ve balmumu heykeller ile adeta o zamanları bize yaşama imkanı verdi. Tekstil Müzesinde ise geçmişten gelen tekstil atelyeleri ve malzemeleri ile kültürü gelecek nesillere unutturmamayı, geleceğe de yatırım yapmayı ve yeni teknolojilere uyumu gösteriyor. 150 yıllık malzemeleri görmek bizi de şaşırtmadı diyemem. LCW başta bir çok tekstil fabrikasının orada olduğu da düşünülürse tekstil müzesinin kıymeti anlaşılır. Yine Çoban Müzesinde de gördüklerimiz ile geçmişe yolculuk yaptık.

Malatya gastronomisi için çok önemli olan Lezzet Sokağında ise Malatya lezzetlerini bulmak mümkün. Oradaki dükkanlar ve lezzetler ile başka bir dünya bizi bekliyordu. Kayısı çekirdeği unundan yapılmış bir kurabiyenin lezzeti kadar uzun süre bayatlamadığını öğrendik.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Sayın Mehmet ÇINAR’ın bize rehberlik ederek Kahve Müzesini gezdirmesi ayrı bir güzellikti. Eski mekânları restore ederek müze haline getirilen konaklar, adeta geçmiş ile geleceği bir araya getirmiş gibiydi. Yüzlerce yıllık kahve takımları, fincanları ve diğer malzemeler ile kahve severleri büyülediğini söyleyebilirim. İKSAD’ın Ankara’da düşündüğü Uluslararası Kahve ve Çikolata Kongresini Yeşilyurt’ta ve belediye işbirliği ile düzenlemesi de müzeyi görünce kararlaştırılmış oldu. Akşam Belediye Başkanı Mehmet ÇINAR’ın davetlisi olarak verilen yemekte ise yine Malatya lezzetlerini gördük. Özellikle bizim yörelerde bilinmeyen kiraz yaprağı sarması (yöresel adıyla arvat küftesi) gibi lezzetleri herkes tatmalıdır diye düşünüyorum.

İkinci gün UNESCO dünya mirasına giren, halen kazı çalışmaları devam eden MÖ. 5000 ‘lere uzanan Arslantepe’de Hititler ve binlerce yıllık Anadolu tarihini gördük. Tarihin başlangıç noktalarından bir yeri, ilk şehir devleti olan, mühürler, iktisadi hayatın izleri, eski mezarlar ve 5000 yıllık dünyanın en eski kılıçları ile adeta tarih fışkıran bir yer Aslantepe. İl Kültür Müdrülüğü’nün Usta Rehberi Bülent KORKMAZ’ın anlatımıyla, adeta o günleri yeniden yaşamış olduk.